Karácsonyi hóvihar


      Az első néhány percben, miután kiszaladt az ajtón, Bianka nem is érezte a hideget. Megkönnyebbülés volt, hogy kiléphetett abba a néma, fehér világba. Ösztönösen indult az erdő felé, mert mindig is az volt a menedéke, amikor régebben a fogadóban szálltak meg és veszekedett a szüleivel, vagy haragudott Renátóra, mert nem ment kirándulni velük, vagy csak egyszerűen egyedül akart lenni a természet kínálta csendben és békében.
      Eleinte olyannak tűnt, amilyennek emlékezett rá, de valahogy mégis más volt, megváltoztak a fák az eltelt évek során. Ágaik, törzseik megvastagodtak, hatalmas fákká nőttek. Vajon meg tudná-e még mászni őket?
      A hideg elkezdte hatalmába keríteni, de hálás volt, hogy valami mást érezhetett, mint a fájdalmat, szíve gyötrelmes süllyedését, mintha egy őrült hullámvasúton landolt volna. Aztán azt a vastag, kötött kasmír pulóvert viselte, amelyet édesanyja vett neki, hihetetlenül puha volt, de meleg is. Tudta, hogy elég közel van a fogadóhoz, hogy néhány perc alatt visszaérjen, ha túlságosan fázni kezdene. Gondolataiba merülve nem tudta, mennyi ideig bolyongott a fenyők között, de ujjait már behúzta a pulóver ujjába, és a hideg azon keresztül is kezdett szivárogni egyre beljebb. Ennek ellenére továbbra sem volt hajlandó visszamenni, nem akarta hallani a kérdéseket, látni a szülei csalódott arcát, de pár perc múlva a hideg szorítása már olyan élessé vált, hogy nem lehetett többé figyelmen kívül hagyni.
      Amikor végre körülnézett figyelve a környezetet, keresve egy referencia pontot, amely megmutatná neki a visszafelé vezető utat, megértette, miért érzi erősebben a hideget. Amíg az erdőben volt, a nap a láthatár felé lement. A fény gyorsan kivonult az erdőből, utat engedve a sötétségnek. Először azt gondolta, hogy így könnyebben megtalálja majd a fogadót, mert csak annak fényét kell keresnie, de a fák közé pillantva nem látott semmi mást, mint azok fekete sziluettjét, és az egyre sűrűbb havazást. Tudta, hogy közel van a fogadóhoz, de fogalma sem volt, melyik irányba induljon el. Egyre több havat és egyre több sötét fát látott, s a hideg vagy a gyötrelem, vagy mindkettő hibája miatt egyre nehezebben tudott lélegezni.
      Bepánikolt. Megpróbálta követni a saját lábnyomait, mielőtt a hóvihar eltörölte volna azokat, teste fokozatosan készült a hidegre, nem jutott hely a fejében a szüleinek, a lemondott esküvőnek, még Renátónak sem. Lényének minden szála csak túl akarta élni ezt!

Amikor Marco felolvasta a mesét és becsukta a könyvet, Fabiola ismét bepróbálkozott, és kérte, hogy egy harmadik mese is legyen aznap este, mivel karácsony van. De ezúttal az apja nem engedett.
      – Aludni kell Fabiola. Ha a Télapó erre jár, és látja, hogy ébren vagy, akkor elmegy.
Ám a mese vége, és a párbeszéd felébresztette Sophiát.
      – Van egy kívánságom – suttogta a kislány, és Martinához bújt a tüllszoknyáját igazgatva.
      – Kívánság? – kérdezte az apja és hol a lányára nézett, hol Martinára.
      – Szeretném, ha te és apa összeházasodnátok – súgta –, akkor mindig együtt lehetünk!
      Martina szinte megdermedt, amikor megértette, mit súgott Sophia, és olyan érzése volt, hogy ez a kislány képes olvasni a gondolataiban, hiszen ő is erre gondolt, de Marco hangja megtörte a pillanat varázsát.
      – Ez soha nem fog megtörténni Sophia. Martina csak egy barát, aki kedvesen befogadott benneteket – ezek a rideg szavak tőrként hatoltak Martina szívébe.
Gyorsan felállt, jó éjszakát kívánt, és elindult az ajtó irányába.
      – Jó éjt puszit akarok Martinától is – mondta a kislány, mire Fabiola is felkiáltott, hogy ő is, és Martina lehajolt hozzájuk, megpuszilta őket, majd kiment a szobájába.
      Hálószobája néma félhomályában egy pillanatig mozdulatlan maradt, szíve őrülten dobogott. Az ösztön azt súgta neki, hogy meneküljön onnan. De végül is az ő szobája volt. És akkor hova mehetne? A fogadó tele, s nincs egyetlen olyan hely sem ott, ahol biztosan nem találkozna Marcoval. Annyira elmerült a gondolataiban, észre sem vette, hogy a férfi ott áll előtte.
      – Izé… szóval… nagyon sajnálom. Élénk képzelőerejük van – magyarázta a férfi, mire Martina megrázta a fejét.
      – Tulajdonképpen bóknak vettem. Nagyon kedves gondolat – válaszolta, mire a férfi megkönnyebbülten sóhajtott.
      – Köszönöm a megértést. Jó éjszakát – majd kiment a folyosóra és becsukta maga mögött az ajtót.