Kasztalínyia


     A szelídgesztenye erdő fái halványzöldbe és okkersárgába öltöztek. A nap mézszín sugarai az avarig lecsorogtak a mohafoltos barna ágak, és a langyos őszi széltől billegő levelek között. Barnabás örömmel sétált a fák között, ezt az évszakot szerette a legjobban, amikor ünnepi pompába öltözik az erdő, s a fák alatt tüskés gubacsaikban gesztenyék tömege várja, hogy fölszedjék. A lombok között itt-ott bekukkantott a kék ég is, az esőfelhők messze északon maradtak. Barnabás telerakta zsákját, majd vállára vetve cipelte az erdő szélén álló házába.
   De… Álljunk meg egy percre! Ki is ez a Barnabás, aki a derűs őszi gesztenyeerdőt járja? Ő bizony egy derék barnamedve, méghozzá a nagy medvék családjából, kiket az északi hegyen túl medvedzeneknek, itt a meleg délen mareskalloknak hívnak. E medvék ruházata – mivel bundájuk megvédi őket az időjárás viszontagságaitól – vastag, díszes övből állt, melyen a jobb mancs felől egy tölgynyelű szekerce lógott. (Csak tűzifaaprításra és a fából ácsolt mareskall ház felépítésére használta.) Másik oldalán bőrzacskó volt teli gesztenyelisztből sütött mézes kenyérrel, és hosszúkás tökből készült butykos, amit egyéb híján forrásvízzel töltött.
     Medvedzenföld tiszteletre méltó nemzetségei között a legelőkelőbb család a dióföldi Mézpergető volt, a családfő Mézpergető Klerenc sok évvel korábban elhagyta az északi tájat, és átkelve a Sziklaszeri hágón követőivel Avelánia dombjaira vonult. Mivel ott a mogyoró hamar elfogyott, továbbmentek, így értek a hatalmas kasztalínyiai erdőséghez. Épp nyárelő volt, a magas fák derékszögben elágazó ágait fényes, sötétzöld levelek takarták, köztük szőrős borostyánszín gubók sokasága csüngött, énekes madarak füttyétől volt hangos az erdő. Klerencnek – kit utóbb az „Öreg” megtisztelő jelzővel illettek – igen szívéhez nőtt a hely, s a szelídgesztenyefák utolsó ligetei közt emelt házat, a vele tartó mareskallok pedig e ház köré építkeztek. Barnabás, Öreg Klerenc kölyke, jogutóda volt, ám a mareskallok ügyes-bajos dolgainak intézése helyett szívesebben csavargott az erdőben, járta a távoli dombokat, kutatott vadméhek mézelő odúi után. S mikor eljött az ősz, mint jelen esetünkben is, boldogan vállalkozott az avar közt heverő makktermés összegyűjtésére.
     Barnabás háza a régi út mellett állt, vastag farönkökből és faragott gerendákból épült zsúptetővel. Az utat levélszőnyeg borította, a gesztenyefák sora kísérte. Úgy mondják, ezen érkeztek meg Öreg Klerenc és társai északról, hisz arra egészen a nagy hegyekig visz, vagy még tovább is. Dél felé átszeli az erdőt, és Klerencvárig kanyarog. (Így nevezték a betelepülés óta városnyivá duzzadt medve erősséget.) Barnabás letette a sarokba a gesztenyés zsákot. A kerek faasztalon vékony tölgyfalap hevert, tegnap hozta a Klerencvári futár, Kacska Lábadzon. Atyja küldte, ősi medvedzenföldi rúnákkal vésték belé az üzenetet:

    „Kedves Kölköm, Barnabás! Ha elfelejtetted volna, emlékeztetlek rá, négy nap múlva lesz a Gesztenye Taposás Ideje itt nálunk. S mint minden évben, ekkor tartjuk meg a bocsok felnőtt medvévé avatását, a Szekerce Átadását. Elvárlak népünk nagy ünnepére, mint a kasztalínyiai mareskallok fejedelme, Te nyújtsd át az ifjú mackóknak az első fejszét. (Érkezett óföldröl nyolc hordóval jófajta íriszi ser is.)

Szeretettel, Atyád: dióföldi Mézpergető Klerenc”

     Barnabás rossz szokása szerint jobb mancsával vakargatni kezdte bal fülének tövét. Hiszen más tervei voltak, azért gyűjtött annyi gesztenyét, azért őröltetett belőle illatos, sűrű lisztet a klerencvári molnárral. Égetett agyagbödönben állt a tavaszi gesztenyeméz, benne az omlós lépviasz. Mert Klerencfia Barnabást mindennél jobban hatalmába kerítette a vágy, hogy elinduljon a ház mellett kanyargó úton a zord északnak, őseinek földjére. Hogy végül Medvedzenföldre érkezve a legnagyobb városában, Íriszben a vén tölgyfák alatt a tarka kövekből kirakott utcákon sétáljon. Láthassa a gránitkútból fakadó hideg Grizilinda-forrást, és kortyoljon a messzi földön híres Mókás Medvedzen csárdájának seréből. Megtegye azt az utat, melyet atyja is járt, csak épp ellenkező irányba.