Bepillantás a műterembe


Régi Dóczi épülete


      Mikor elhagytuk a Kossuth utcára néző régi Dóczi barna nagy kapuját, az udvaron tovább menve, jobb oldalon az utolsó helyiség a Nagy Sándor János tanár úr műterme volt. Mi, internátusban lakó kis gimnazisták csendben, tisztelettel közeledtünk csak néha a ritkán nyitva levő ajtóhoz. Az első helyiségben a fal mellett két oldalon ponyvával letakart fejek sorakoztak, akkor még nem tudtuk, hogy a Minerva-fejek javítása zajlik ott. A debreceni Református Kollégium falát díszítik a Minerva-fejek.
      „A földszinti ablakok felett elhelyezett záróköveket a Református Kollégium falán és az emeleti szemöldökpárkányokat Frank Lőrinc kőfaragómester emberfej-faragásai díszítették; egy részüket 1976-ban Antal Károly újította fel. A görög bölcsekre emlékezve nevezte el Minerva-fejeknek a faragásokat alkotójuk, Frank Lőrinc.”


A Minerva-fejek az oszlopok között láthatók


      De egy időben nagyon meglátszott rajtuk az idő rombolása, ezeket kellett rendbe hozni, lehetőleg eredeti állapotukba. Ezzel a munkával Nagy Sándor Jánost bízták meg, aki nem tudott állandóan felügyelni a munkára, mivel ez a katonasága idejére esett.


A Debreceni Református Kollégium fala a Minerva-fejekkel      Bár Medgyessy mester műemlékrombolásnak vélte a Minerva-fejek felújításának eredményét, de dr. Sőreghy János múzeumigazgató leírása szerint „nem a munkáskezek romboltak, hanem csak az idő”. Feljegyzések szerint a felújítás 1941-ben történt.